Terug naar de homepagina
Gebitsslijtage: oorzaken en behandelingen - Thumbnail

Gebitsslijtage: oorzaken en behandelingen

Tandartsen zien steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. Dit komt gedeeltelijk doordat mensen steeds ouder worden, maar ook jongeren kampen steeds vaker met erosieslijtage. Veertig procent van de 16-jarigen heeft al erosieslijtage, wat vraagt om zorgvuldige diagnostiek en behandeling.

Hoe ontstaat slijtage van het gebit precies? Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen, waaronder mechanische slijtage, chemische slijtage en stress in het gebitselement.

Gebitsslijtage wordt niet alleen veroorzaakt door tand-op-tand contact, maar ook door tanden knarsen, ook wel bruxeren genoemd. Bruxeren, zowel overdag als tijdens slaap, kan worden veroorzaakt door stress, slaapapneu, en andere factoren. Het is een onbewuste mondgewoonte die schadelijk kan zijn voor het gebit.

Slaapapneu kan ook een trigger zijn voor bruxisme, aangezien ademhalingsproblemen tijdens de slaap vaak gepaard gaan met tanden knarsen. Medicatie, zoals antidepressiva, en drugsgebruik kunnen het knarsen verergeren. Ook eetstoornissen zoals anorexia nervosa kunnen gebitsslijtage veroorzaken, evenals alcoholisme.

Naast inwendige factoren zoals maagzuur en speekselkwaliteit, spelen ook uitwendige factoren zoals voeding, medicatie en omgevingsfactoren een rol bij chemische gebitsslijtage. Stress kan leiden tot abfractie door premature contacten tussen tanden en kiezen.

Voor de behandeling van gebitsslijtage is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen. Dit kan variëren van het aanmeten van een beschermplaat bij slaapapneu tot het veranderen van eetgewoonten en stressmanagement. Het is essentieel om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Dit artikel biedt inzicht in de diverse oorzaken van gebitsslijtage en benadrukt het belang van preventie en vroegtijdige behandeling. Raadpleeg altijd een professional voor advies op maat.